zondag 20 september 2009

Uitspraak..

Willem: "Maar er zijn ook genoeg mensen die het niet te breed hebben die gewoon doorzetten. Die niet naar de bank gaan...... midden in de nacht."


Aage: "Dat kan ook niet iedereen he."


Aage Meinesz

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Ga naar: navigatie, zoeken

Aage Vening Meinesz (Malang, 19 juni 1942Den Haag, 31 oktober 1985) was een Nederlands meesterkraker, die bekend werd onder de naam Aage M..

In Nederland verwierf eigenlijk maar 1 bankrover ooit roem bij het grote publiek: Aage Meinesz, alias de "Meesterkraker'. Een bijnaam die hij vanwege zijn meesterlijke zeer goed voorbereide berovingen kreeg. Aage was een charmante verschijning die zijn verhaal mooi kon brengen. Als gereedschap gebruikte hij vaak zijn legendarisch geworden thermische lans. Een apparaat bestaande uit een buis gevuld met staven magnesium waar zuurstof doorheen wordt geperst. Door ontsteking ontstaat een vlam van 3500 graden die door beton en het dikste metaal brandt. Begin jaren 70 pleegde hij zijn grootste kraak ooit (die elke Nederlandse krant haalde). Uit de kluis van de Nederlandse Middenstands Bank in Helmond stal Aage 600.000 gulden. De particuliere spaarkluisjes liet hij bewust ongemoeid. In 1973 wordt Aage aangehouden en veroordeeld tot 4,5 jaar cel in de Blokhuispoort, de strafgevangenis in Leeuwarden. Op ingenieuze wijze weet hij daar te ontsnappen om vier maanden later weer opgepakt te worden. Als zijn gevangenisstraf er uiteindelijk opzit, staat de hele vaderlandse pers bij de gevangenispoort voor foto’s en quotes. Aage werd gevraagd of het moeilijk was om zo spectaculair uit de gevangenis in Leeuwarden ontsnappen. Daarop antwoordde hij nonchalant "een bankkluis kraken kost ook moeite, ik heb die capaciteiten nu eenmaal".

Aage Meinesz kwam van goeden huize met een overgrootvader die burgemeester was van Rotterdam en Amsterdam (Sjoerd Vening Meinesz) en een oudoom (Felix Vening Meinesz) die een bekende professor in de geofysica was. Van moederskant was hij van Indische afkomst. Aage woonde het grootste deel van zijn werkzame leven in Utrecht.

Hij had een uitbundige levensstijl waarvoor veel geld nodig was. In de misdaad was hij er op tegen om geweld te gebruiken. Hij stopte liever met inbreken dan een bewaker aan te moeten vallen. Hij kreeg zijn bijnaam de meesterkraker vanwege zijn vaardigheid met de thermische lans waarmee hij een serie bankroven pleegde. Door het grote aantal kraken en de geweldloosheid waarmee hij deze uitvoerde kregen de daden van Aage een eigen stijl, binnen het criminele circuit. Later vertelde hij op de televisie, bij Willem Duys, over zijn daden.

In 1976 verscheen zijn autobiografisch boek 'Mijn nachten met de thermische lans'.

Meinesz is een keer getrouwd geweest en kreeg uit dit huwelijk één dochter en één zoon: Conny (vernoemd naar zijn vermoorde moeder) en Jelle (vernoemd naar zijn vader). Daarna heeft hij bij verschillende vriendinnen nog twee zoons gekregen en een dochter. In 1985 stierf Aage Vening Meinesz op 43-jarige leeftijd aan darmkanker. Hij werd begraven in Den Haag. Het graf is inmiddels geruimd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten